ЗА ВАШАТА ОВОЩНА ГРАДИНА: ЯБЪЛКОВ СОРТ "ФЛОРИНА".

ФлоринаЯбълковият сорт Флорина е селекциониран във Франция. Дървото е със

средна сила на растеж , , когато е присадено на подложка МM 106, а когато е присадено на семенна  подложка има много силен растеж и короната му достига големи размери. Характерно е, че дървото е много добре гарнирано с плододаваща дървесина.

Плодовете са средно едри до едри, със средно тегло 80-100 г, с атрактивна външност. Основният цвят на плодовата кожица е жълтеникаво зелен, а покривният оранжево-тъмночервен. Плодовото месо е светло жълтеникаво, сладко, със слаба киселина, с приятен аромат и с отличен вкус. Плодовете узряват около 20-30 септември за района на Дряново, а в по-хладни години през първата десетдневка на октомври. Плодовете придобиват бързо консумативна зрялост, при подходящи условия на съхранение издържат до месец март.

Сортът Флорина е много родовит. В района на Дряново е отчетен среден добив от 150 кг от дърво. Важна препоръка при отглеждането на този сорт е да не се оставя силно натоварване с плодове, това може да се контролира с подходяща резитба, а също така и с прореждане на плодовите завързи след физиологичното юнско опадане на плодовете.

Много ценно качество на сорта Флорина е много добрата му устойчивост към икономически важната болест струпясване по ябълката, на която са силно чувствителни други ябълкови сортове като Златна и Червена превъзходна.

Недостатък на сорта е крехката дървесина, за това при  силно натоварване с плодове, трябва да се извърши подпиране на клоните иначе стават големи счупвания на клонки и отчесване на цели скелетни клони.

Ябълковият сорт Флорина се развива много добре в района на Дряново и го препоръчваме на любителите овощари.

 

Проф.дсн Иванка Витанова

Опитна станция - Дряново