Мероприятия в овощната градина.

ЗИМНИ И РАННОПРОЛЕТНИ АГРОТЕХНИЧЕСКИ МЕРОПРИЯТИЯ В ОВОЩНАТА ГРАДИНА

С настъпването  на пролетта започва прехода от зимен покой към възобновяване на вегетацията т.е. овощните дървета

навлизат във фенофаза - набъбване на пъпки. В края на февруари и през март в овощната градина се извършват важни агротехнически  мероприятия.

До средата на март трябва да се приключи с резитбата  на овощните дървета, преди да са набъбнали пъпките. Изберете хубови зимни дни за работа навън. Ако не сте сигурни колко са пострадали от

студовете вашите дръвчета, добре ще бъде да ги проверите, когато пъпките набъбнат ги разрежете напречно. Щом цветнити и листни части са зелени, значи няма повреда. Ако обаче са пожълтели или покафенели - има! Така с резитбата се премахват измръзналите и повредените от вредители клони и клончета.

Ако през есента не сте успели да засадите  овощни дръвчета, може да го направите и сега, но само ако почвата не е замръзнала. Най-рано от покой излизат джанките, кайсиите и прасковите  и за това трябва да се засадят преди другите овощни видове. При засаждане трябва да се внимава как се слага дръвчето. Мястото на присаждане трябва да е непосредствено над повърхността на почвата. Новозасадените дръвчета  се съкращават на височината на бъдещото стъбло. Ако  сте засадили орехови дръвчета, не трябва да им правите  резитба. Подходяща система на формиране за ябълка, круша, слива, кайсия, череша и вишна е  подобрено етажната корона, а за прасковата чашовидната.

За присаждането на калем трябва да се събират резници от  едногодишни клончета с прираст 30-35 сантиметра. Калемите трябва да съхраняват във влажен пясък на хладно място/най-добре в избени помещения/ като периодично се полива пясъка. Определете фиданките и по-големите дървета, на които желаете да смените сорта. През февруари е подходящо присаждането на черешови и вишневи подложки на „кози крак".

Щом температурите се повишат над 5-100 С през деня , може да се извършват зимни и пролетни  пръскания. От набъбване до разпукване на пъпките се провежда пръскане на всички овошки с мед-съдържащи препарати за борба срещу ранно кафяво гниене и съчмянка по костилкови, мехурки по сливата, къдравост по праскова и струпясване по ябълка и круша. Провежда се третиране с регистрираните минерални масла, за борба със зимуващите форми на неприятелите по овощните дървета (листни въшки, щитоностни въшки, акари, листозавивачки и пъпкозавивачки), непосредствено преди разпукване на пъпките.

Н.с. Силвена Тодорова