Мероприятия в овощната градина.Летни резитби при овошките. Наред с всички мероприятия, които извършваме при отглеждането на овощните дръвчета, трябва непрекъснато да отделяме внимание за това как те се развиват и

при необходимост да извършим летни резитбени операции или зелени резитби. Тези резитби са от съществено значение за младите дръвчета в периода на тяхното формиране, но намират приложение и при плододаващите, за да се оптимизира плодовата реколта.

Основна задача при летните резитби е да се направи прореждане на короните и тяхното правилно формиране.

Прореждането има за цел да просветли короната на дървото. Принципът и тук е същият, като при резитбата през покоя на дръвчетата - премахват се леторастите , които растат навътре и сгъстяват короната, премахват се лакомците, които растат вертикално нагоре, като се оставят само тези, които ще се използват за подмладяване или за запълване на празнини, премахват се конкурентите на водача и скелетните клони и разклонения, прорежда се и обрастващата дървесина.

Летните резитби са изключително полезни, когато се прилагат правилно и навреме.Никога не правете това в края на лятото и на слабо растящи плододаващи дървета, тъй като само ще влошите тяхното състояние!