Мероприятия в овощната градина. Подготовката на градината за зимата зависи от времето.  От есенното време зависи как ще се подготвят дърветата и храстите за зимата. Засаждането на дърветата също. Освен това, старите

дървета в градините се готвят по различен начин за суха и влажна зима. По листопада може да се предсказва, каква ще бъде есента и зимата.

Ако листопадът започва рано и няма засушаване, това е добър признак в повечето случаи. Листата при черешите никога не опадват, ако хранителните вещества не са се оттекли в корените. Падайки такива листа бързо изгниват и почти не пренасят инфекция.

Ако края на лятото не позволи на листата да узреят, първият мраз ги опърля. Те изсъхват направо на дървото и опадват в снежно време.

Късния листопад може да означава веднага настъпване на ранна зима с неприятни изненади, но и с големи «прозорци» със затопляне до настъпването на Нова година. Такова време при плододаващи дръвчета не е никак полезно.

Виждайки късен листопад не се препоръчва затрупване на лозите с дебел слой почва, за да се избегне запарване в началото и в края на зимата. Ако обаче наблюдавате ранен листопад е добре да се затрупават лозите за дълго срещу студа, без значение дали ще бъде сухо с не голям студ, които не причинява вреда на увивните растения.

Така стои въпросът и при обвиването на стъблата на овощните дръвчета. Зайците и мишките нагризват кората и корените най-вече когато има сняг. Пред голям сняг листата падат на мокра почва и много късно. Именно при очакване на голям сняг трябва внимателно да обвържем дърветата на височина до 1,2 м не по-малко , при дълбок сняг зайците нагризват високо стъблото.