Мероприятия в овощната градина.

Как да отгледаме орехово семеначе?

За отглеждане на орехови семеначета трябва да се използват семена от много добре узрели плодове. Те трябва да са прибрани, когато зелената обвивка

на ореха е разпукана и лесно се отделя от черупката. След прибиране , плодовете трябва много добре да се просушат. Първите 1-2 дни те се оставят на слънце, а след това, за около месец на сухо и проветриво място, за да не мухлясат и да не загубят кълняемост.

Как да съхраните семената?

За да запазят кълняемостта си ореховите плодове, които ще се използват за семена, през зимата се съхраняват при температура от -1 до +2 градуса С. За сеитба се използват предварително стратифицирани семена. Това означава, че около 70 дни преди сеитбата семената трябва да се поставят във влажен пясък и при температура около 2-5 градуса С.

Кога се сеят орехите?

Орехите се сеят рано напролет - около средата на март, затова точно сега е моментът да пристъпите към стратификация на семената.

При правилно съхранение и стратифициране, преди сеитбата черупките на плодовете трябва да са разпукнали и да имат добре обособени кълнове. Времето от сеитбата до поникването е около 30 дни. Младите семеначета растат доста бързо и обикновено до края на лятото са готови за присаждане.