Мероприятия в овощната градина. Ябълката изисква редовни резитби. Отдавна е известно, че ябълката е овощен вид, който не може да бъде отглеждан успешно без резитба.

Плодове с най-високо качество се получават основно от по-младата плододаваща дървесина (до тригодишна възраст). Поради тази причина са необходими редовни ежегодни резитби за обновяване на плододаващата дървесина - чрез тях се извършва прореждане или пълно премахване на по-старата плододаваща дървесина.

Какво се получава, ако занемарим резитбата?

  •  Без прилагането на резитба както в млада възраст, така и през плододаващия период, дърветата започват да дават плодове относително по-рано, но сгъстяват прекомерно короните си, а плодовете им стават дребни и недостатъчно оцветени.
  • Такива дървета лесно преминават към нередовно (алтернативно) плододаване. Влошеният светлинен режим води до бързо отслабване на растежа и плодните клонки във вътрешните части на короната засъхват по-рано, в резултат на което скелетните клони се оголват, а растежът и плододаването се изнасят по периферните части на короната. По този начин отглеждането на такива дървета става икономически неизгодно.
  • Ако резитбата за формиране не се извърши през първите три години, по-нататък производителят ще трябва да реже много дървесина, а количеството на набраните плодове ще бъде малко. Резитбата за формиране на короните при младите дръвчета се прилага в зависимост от растежните особености на сорта и подложката, както и от гъстотата на засаждане.