Мероприятия в овощната градина. Размножаване, чрез издънки се практикува при дюли, някои сортове сливи и сортове вишни, главно храстовидните и други. Това е основен начин на размножаване на малините, а понякога и на френското грозде, бодливо грозде и къпини.

Този начин на размножение се основава на способността на корените, особено на тези, които се намират по – близо до повърхността на почвата , да образуват издънки. Те се хранят първоначално от майчиното растение, а в следствие образуват корени, чрез които черпят хранителни вещества от почвата, но продължават да получават храна и от майчиното растение. Ако издънките са много, те изтощават майчиното растение .

За да могат издънките да се развиват добре, част от тях, особено по – дребните, се унищожават още през лятото при обработката на почвата.

Често се практикува изваждането на издънките от сливите и вишните и засаждането им в нови насаждения. Тези издънки обаче са със слаба кореновата система, стъблото е тънко а короната още не е формирана. Това налага те да бъдат отгледани първо една две години в питомник, където се дооформят, след което се засаждат на постоянно място.