Мероприятия в овощната градина.Просветляване през лятото. Операцията подобрява огряването и въздушният режим в короната.

Плодовете се обагрят интензивно и са по-красиви.Премахването на цели едногодишни леторасти е операция, която подобрява светлинния режим в короната. Освен това, въздухът прониква лесно в нея и намалява влажността на въздуха. Разредената корона е по-проветрива и в нея болестите и неприятелите трудно оцеляват. Стигайки до всяко клонче в короната, светлината от слънцето позволява оптимално развитие и добро узряване на дървесината. Това е много важно за устойчивостта на дръвчетата към ниски температури през зимата и рискът от измръзване е минимален.

Багрите на плодовете стават типични за сорта

Просветляването е не по-малко важно за наедряващите и зреещи плодове на дървото. Създава оптимални условия за тяхното развитие, а слънчевите лъчи ги покриват с красиви багри, типични за всеки сорт.

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));