Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Годжи Бери - Lycium Вarbarum е известeн още като Вълче грозде ,Desert Thorn, императорско плодче, китайска шипка и лиций

Goji Berry Годжи Бери, плодът на растението Lycium Вarbarum, е известeн още като Вълче грозде ,Desert Thorn, императорско плодче, китайска шипка и лиций.Често е наричан тибетско или хималайско годжи.

Расте в тибетските Хималаи и северен Китай.
Историята му започва с тибетските монаси, които живеят до 150 години, като запазват младежкия си вид и гладката си кожа, имат здрави зъби и коси и така в продължение на хилядолетия. Оказало се, че пият вода от кладенци, обвити с храсти Годжи Бери. Плодовете, които като попаднат във водата я насищат със своите чудотворни свойства я превръщат в магическа отвара, която може да върне времето назад.

Според първата съществуваща Китайска медицинска книга, написана 100 г. пр. н.е., те имат свойствата да обогатяват Ин,подхранват кръвта,тонизират бъбреците и черния дроб и да овлажняват белите дробове.

Годжи бери е растение-родственик на картофа, домата и чилито, които принадлежат към семейство картофови.

Поради изключителната си хранителна стойност, богатия червено-оранжев цвят и приятния плътен вкус, китайският, монголският и тибетският народ са отглеждали растението от около приблизително 5 хилядолетия.

Плодът на това растение е много крехък.Брането му е изцяло ръчно, за да се запази цялостта на плодчетата.
Когато не са предназначени за директна консумация, плодовете се оставят да съхнат на слънце или се подлагат на механична дехидратация с помощта на топлинни потоци. Значението на този растителен вид в регионите му на добив е толкова голямо, че всяка година се организират пищни фестивали в негова чест.

За съжаление, годжи бери почти никога не може да бъде намерено в свежата си плодова форма извън регионите на производство. На пазара се среща обикновено в опаковки сух плод, който обаче в голяма степен запазва благотворните свойства на свежия.

Уникалният му хранителен състав и неговите силни антиоксидантни свойства, го превръщат в една от супер храните.Редовната му употреба допринася не само за по-добро здравословно състояние, но предпазва и от настъпването на заболявания.Годжи бери е адаптоген или вещество с комбиниран терапевтичен ефект върху човешкото тяло. Основното полезно свойство на тези дребни плодчета е да подхранват тялото, да поддържат способността на организма за самоизцеление като му осигуряват множество хранителни вещества.

Съдържа изключително полезни вещества:

  • 11 основни и следи от други 22 минерала;
  • 18 аминокиселини;
  • 6 основни витамина;
  • 8 полизахариди и 6 монозахариди;
  • 5 ненаситени мастни;
  • редица феноли, асоциирани с антиоксидантните свойства на плода
    калций, магнезий, желязо, цинк,селений, рибовлавин
    витамин В2.

Полизахариди – изпълняват редица функции, сред които подобряване структурата на чревния епител, повишаване усвояването на минерали, регулиране нивото на глюкоза в кръвта, понижаване нивото на рH, като по този начин се редуцира риска от рак на дебелото черво, стимулиране дейността на имунната система. Полизахаридите също така имат антиоксидантни свойства и антиейджинг ефект.

Бетакаротин – каротиноид, съдържащ се в храни с оранжево-червен цвят като тиква, моркови, сьомга и годжи бери.
Бетакаротинът е основен елемент в синтеза на мастнорастворимия витамин А, който има отношение към нормалното развитие на организма, доброто зрение, клетъчната структура, здравето на костите, зъбите и кожата.

Зеаксантин – каротиноид, който има централно значение като пигмент в ретината.

Витамин С – годжи бери има високо съдържание на витамин С (20 милиграма на 100 грама). В сравнение с лимоните и портокалите е 500 пъти повече.

Селен – има изявено антиоксидантно действие, а съдържанието му в годжи бери е равно на необходимия дневен прием;

Желязо – желязото участва в много метаболитни процеси, но преди всичко е незаменим градивен елемент на хемоглобина. Недостигът на желязо в организма води до появата на желязодефицитна анемия. Смята се, че годжи бери е сред растенията с най-високо съдържание на желязо.

Цинк – годжи бери може да бъде източник на 20% от необходимата дневна доза цинк, който от своя страна участва в синтеза на протеини, ДНК и на повече от 100 ензима. Той е ключов фактор в редица основни клетъчни функции.

Калций – основен градивен материал на зъбите и костите, елемент с многобройни функции, важен за сърдечната дейност, невропроводимостта и респективно мускулната дейност, хормоналната и ензимна обмяна, както и за преноса на вещества през клетъчните мембрани. Годжи бери съдържа между 8-10% от препоръчителната дневна доза калций.

Калий – освен, че е електролит и ензимен ко-фактор, калият, използван като заместител на натрия в хранителния ни режим, може трайно да понижи високото кръвно налягане.
Наситеността на годжи бери с микронутриенти и фитохимикали го прави хранителна добавка с особено висока хранителна стойност и положително влияние върху кардио-васкуларните и възпалителни заболявания, някои форми на ракови заболявания, диабет, преждевременно стареене, дефицити в паметта, дегенеративни процеси, свързани със зрението, белодробни проблеми; умора, преумора, безсъние, замаяност и шум в ушите.

В 100 гр. има 360 Kcal, въглехидрати 68%, протеини 12%, мазнини 10% и фибри 10%. Той е източник и на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Съдържанието на аминокиселини, витамини и минерали в Годжи Бери е 6 пъти по-високо от това в пчелния прашец.

Съдържанието на желязо в Годжи Бери е 15 пъти по-високо, отколкото в зелените ябълки, нара и спанака.

Четири редки полизахариди, които в тази комбинация са открити само в Годжи Бери.

Плодове Годжи Бери имат невероятно високо ниво на германий, естествен елемент, който може да победи рака.

Наличността в големи количества на линолова киселина прави Годжи Бери един уникален инструмент, който намалява теглото по естествен път.

Плодовете на Годжи Бери са истински благодат за хора, които са изморени и болни.

Влияе върху сърдечносъдови болести и възпаления,аболявания на очите (вкл. глаукома), смущения, свързани с нервната система.
Помага за превенция на ракови заболявания.
Активен имуностимулант, повлиява положително метаболизма, удължава живота, прочиства организма и спомага за намаляване на телесното тегло.

От листата на растението и от кората на корените му се прави чай, който е типичен за китайската традиционна медицина и потиска действието на човешки патогенни бактерии и гъбички.

Годжи бери е сексуален стимулант при мъжа и може да помогне при проблеми с ерекцията.Известни и под други названия, като „търсач на удоволствия”, „плодовата виагра” и „скулптор на целулита”. Според проведени изследвания той може да подобри либидото.

Предпазва кожата от слънчево изгаряне.

Китайците твърдо вярват, че този плод удължава живота.

Препоръчително е плодът от лиций да се консумира пресен, но поради голямото му търсене и имайки предвид факта, че има много нежна външна обвивка, което го прави доста нетраен, това е почти невъзможно. За да се запази плода, той се изсушава до конситенция, близка до тази на стафидата.
Могат да бъдат намерени като сок, екстракт,на снакс и под други форми.

Поради приятния им вкус, плодовете могат да се консумират директно или да се поставят в храни и напитки. Може да се накиснат във хладка вода за 10 мин преди хранене.
От плодовете на Годжи Бери се приготвя спиртен извлек, като 50 гр плод се залива с 250 гр алкохол за 7 дни на тъмно. След това плодчетата подължават да киснат, но вече може всеки ден да се отлива по 2-3 чаени лъжички настойка, растворена в 1 чаша вода, доза за един ден.
Може да се приготви също запарка, като 2 супени лъжици плодове лиций се варят с 500 мл вода за 10-15 мин.
Тази доза се употребява за 1 ден.

Препоръчителната дневна доза е не повече от 10 г. (разделена на два приема сутрин и вечер, на гладно) за период от 2-3 месеца. При гастрити и за регулиране на храносмилането плодовете се консумират направо. За понижаване на кръвната захар и кръвното налягане плодовете се заливат с гореща вода, запарват се и се консумират заедно с водния извлек. Обичайната доза е 10-20 г дневно, разпределени в 3 приема. Чаят от годжи бери се препоръчва за подобряване на зрението, а чаят от годжи и китайски лимоник – за пречистване на черния дроб и предпазване от затлъстяване.

Особено благоприятно въздействие върху целия организъм има чаят “осем съкровища”, в който годжи бери се комбинира със зелен чай, фурми, жен-шен, хризантема, плод лунйен и небет шекер. Спиртните извлеци на годжи бери се препоръчват за подобряване на потентността.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates