Мероприятия в овощната градина. Ако се засади праскова на

място, където е имало костилково, а още повече прасковено дръвче е безсмислено, тъй като корените на старото дърво ще гният, ще тровят новозасадената фиданка.

Трябва да се знае, че практически овощните дървета не растат добре и не са продуктивни , ако се засаждат на място, където преди това е имало дърво от същия вид.

На почвената умора силно реагира ябълката, по-слабо круша и дюля.

Сред костилковите повторно засаждане на едно и също място не много силно реагира вишня, череша, слива, кайсия.

Прасковата , засадена на същото място, на което е имало праскова, може няколко години да не да не се развива добре, да не дава прираст, а накрая да загине.

От ягодните култури лошо понася засаждането на едно и също място ягодата.

По слабо чувствителни са цариградско грозде и френско грозде.

Ако се засади ябълка след ябълка, още първата година растението е силно угнетено. Изостава силно в развитието си, а плододаването е пет-шест пъти по-слабо от това на дърво засадено едновременно с него, но на ново място.

При отглеждане на дърво на едно и също място няколко години се натрупват опадали листа, листенца от цвят, опадали цветове, опадали завързи, малки клонки, ежегодно се натрупват малки корени, при изкореняване и по- големи.

Натрупаните от година на година остатъци се разлагат и образуват вредни продукти на полуразпад. Тези продукти на полуразпада угнетяват дървото.

Освен това, протича и едностранно извличане на хранителни елементи.

Растенията от един вид да кажем, може да извличат повече азот и някои микроелементи, а ако засадим фиданка от същия вид тези елементи няма да стигат за нейното развитие.