Мероприятия в овощната градина.Плододаването при сливата може лесно да се регулира.

Въпрос на Младен

Филипов от гр. Плевен:

Имам три сливи Стенлей, които са на 8 години. Дръвчетата са развити добре , но все още не съм получил добра раколта от тях. Цъфтят обилно, но след това остават единични плодове по дървото. Прилагам добри грижи, като торене, поливане, пръскане, но явно допускам някъде грешка и ви моля за съвет – как да подобря плододаването?

ОТГОВОР

Сливата е непритенциозен овощен вид, който дава плод дори и в неблагоприятнигодини. Повечето сортове са самоопрашващи се, както в случая Стенлей. Опрашването се подпомага и от джанките, които са едни от най-разпространените дървета и присъстват почти навсякъде. Случва се обаче, много сливови дървета през годините да дават малко плод или изобщо да не раждат. Причините в повечето случаи са лесно преодолими и плододаването се възстановява. Ще се опитаме да посочим евентуалните причини за липса на плодове, както и изхода за тяхното преодоляване.

Повечето сливови сортове са самоопрашващи се

При подбора на сливовите сортове трябва да се знае, че повечето от тях са самофертилни (самоопрашват се). Такива са Стенлей, Стринава, Ана Шпеп, Нансийска мирабелка. Това означава, че те могат да се засаждат самостоятелно без друг сливов сорт за опрашване.

Не се самоопрашват:Габровска, Невена, Пловдивска, Зелена ренклода, Алтанова ренклода и др.

Тези сортове трябва да се засаждат заедно с дървета от други сортове, които ще ги опрашват. И по-точно процесът е взаимен – посочените сортове взаимно се опрашват. Освен това, техни опрашители са и посочените самоопрашващи се сортове – Стенлей, Стринава, Ана Шпет и др.