Мероприятия в овощната градина.Укрепване на младите овощни дръвчета.

Не всички любители

градинари, когато засаждат дървета в двора си, поставят подпора на младите дръвчета. Необходимостта от тази процедура е описана още в най-старите справочници по овощарство. Привързването до стабилно колче увеличава устойчивостта на младото дръвче пред силните ветрове и поддържа правилната му вертикална позиция.
Фиданките без подпорно колче се люлеят по-силно от вятъра, а от резките движения тънките корени лесно се ракъсват. След дъжд или поливане, при силен вятър и когато короната е по-висока, без опора младото дърво може да падне на земята.

Корените на растението няма да изпълнят обема на посадъчната яма по-рано от 2 години след засаждането. До тогава дървото има нужда да бъде здраво фиксирано.

Къде се поставя подпорното колче на растението? Има различни мнения по този въпрос. Всяко има логично обяснение: ако се постави от южната страна , то ще предпази кората в края на зимата от слънчево изгаряне. Ако се постави на северната страна, тогава дървото ще бъде предпазено от измръзване през зимата. Друго мнение е за поставяне на подпорното колче от страната на преобладаващите ветрове. За да изберете най-правилният съвет трябва да разберете кой проблем е най-възможен за вашето дърво - слънчево изгаряне или силни ветрове и въз основа на това да вземете окончателно решение. Оптималната дължина на колчето е 1,5 м, с дебелина от 3 до 4 см. То трябва да бъде поставено преди засаждането на дървото в средата на ямата за засаждане. Младото дърво трябва да бъде завързано за колчето с помощта на мека връзка, завъртяна под формата на числото "8".