Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Кога да подновим ягодовото насаждение

Мероприятия в овощната градина.

Кога да подновим ягодовото насаждение?

С всяка изминала

година реколтата от ягоди в старото насаждение става все по-малко, а плодовете все по-дребни.
Ягодата е култура, която не може да се отглежда дълго време на едно и също място. Максималният период на отглеждане е 3-4 години.
При засаждане през есента, първите плодове се появяват още през следващото лято. Малки са, защото през тази година растенията активно увеличават зелената си листна маса. Следващата година е пикът на плододаване. През третата година при същите грижи добивът пада. Именно това показва, че е дошло времето растенията да се подновят. Ако не направите това, реколтата за следващото лято ще бъде още по-малка, а плодовете - по-дребни.
Добре е да засадите ягодите на ново място. Ако това не е възможно, тогава преди засаждане направете дезинфекция на площта.

Ако сте засадили растенията, но не берете едри, здрави и сочни плодове, а малки и сухи плодове, причината за това може да е лошо избрано място или неподходящ предшественик.
Ягодите не обичат сенчести места. Те няма да растат и да дават плод в сянката на дървета и храсти.
Голямо влияние върху добива на ягодите имат предшествениците. Ако преди тях са отглеждани растения от семейство картофови - картофи, домати, патладжан, пипер, без значение какви грижи полагате, няма да получите богата реколта.

Неправилните грижи, неблагоприятните метеорологични условия и болни съседни растения могат да причинят много заболявания. Ягодите не обичат влажно и студено време. Продължителните дъждове и неправилното хранене водят до развитие на различни болести. Ако растенията са болни, тогава мустаците с розетки също са заразени. Използването им като посадъчен материал не е препоръчително. Дори и след обеззаразяването на почвата, не се препоръчва да се засаждат ягоди на заразено място по-рано от 4-6 години.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates