Полезна информация за овощните култури.Хинап - китайска фурма.


Хинапът (Ziziphus jujuba) принадлежи към семейството Rhamnaceae и се среща в природата на големи площи от централен Китай до Кавказ. Култивира се широко във всички области, в които е целесъобразно да се отглежда.

Хинапът е малко широколистно дърво до 4-5 метра височина. То се развива добре в континентален климат, на прехода от умерен към субтропичен. Според литературата, дървото може да издържи на студ до минус 25 градуса по Целзий. За нашите климатични условия това не е проверено, но мразоустойчивостта на хинапа е много висока.

За узряването на плодовете е необходимо дълго, топло или горещо лято. Основното предимство на хинапа са плодовете. По форма те приличат на фурми, в зависимост от сорта хинап, 2-5 см дълги, при узряване стават кафяви и много сладки. Плодовете имат лечебни свойства. Те понижават кръвното налягане, укрепва сърдечния мускул и са много полезни за пациенти с хипертония. Ето какво споделя за отглеждането на хинап любител градинар:

Всички наръчници за отглеждане на хинап казват, че е много непретенциозно към почвите и устойчиво на суша. Започва да дава плодове още през годината на засаждане. Преди 10 години, един познат ми даде две растения. Аз ги засадих на терасата на южния склон, без особена подготовка на почвата. В годината на засаждане на хинапа, те цъфтяха с малки жълти цветчета, но нямаше насекоми да ги опрашват и не вързаха плодове. Така 3 години по ред, докато един познат ми предложи внимателно да подготвя почвата за засаждане, растенията да са добре подхранени и напоени. Аз започнах интензивно да напоявам и наторявам дърветата, взех още 2 растения, напълних дупките за засаждане с компост и ги засадих в началото на пролетта. Всички растения започнаха да растат силно, листата позеленяха, цъфтежа е по-богат и продължителен, но плодовете отново нямаше. Това е още по-изненадващо, защото всички мои приятели, които отглеждат хинап нямат проблеми с плододаването. В крайна сметка аз се опитах да изкуствено опрашвам дърветата.

Хинапът цъфти през юни и в зависимост от условията от 1 до 2 месеца. Цветовете са много малки , , така че просто прекарвах една мека четка по цветовете през 2-3 дни. Това в крайна сметка доведе до образуването на плодовете и през есента узряха. На следващата година най-накрая се появи насекомо опрашител, по външен вид много прилича на пчела, но три пъти по-дребно и от този момент, много плодове се образуваха без моята намеса.

След това повече от половината от завръзите опадаха. В литературата прочетох, че това е нормално. Вредители по хинапа не съм виждал, на реколтата вредят само птиците, ефективни мерки срещу които все още не са намерени. Докато дърветата са малки, аз ги покривам с мрежа.

Хинапът се размножава чрез семена и присаждане. В литературата се посочва, че е възможно и чрез вкореняване, но не съм успял да вкореня нито едно стъбло. Семената на хинапа изискват стратификация. Те могат или да се засеят веднага на постоянно място след зимата, или да им се направи стратификация в хладилник във влажна среда при ниски положителни температури. Аз ги слагам в мъх, леко намокрям, увивам ги в полиетилен и ги поставям на средния рафт в хладилника. През зимата, веднъж на всеки две седмици, изваждам семената и ги проветрявам на въздуха в продължение на няколко минути. През пролетта ги посявам на постоянно място и те израстват за 2 месеца. Колкото по-плодородни са почвите и по-добро е влагоснабдяването, толкова по-бързо растенията ще започнат да плододават.

Според мен е добре да се отглежда хинап в по-южните райони. Най-добри резултати в отглеждането на хинап се постигат в райони, където лятото е сухо и горещо. На брега на Черно море, поради високата влажност на въздуха, плодовете през есента често се напукват и гният.”