Полезна информация за овощните култури.Кафе - може ли да отглеждаме кафе и ние?.


Родът Coffea L. сем. Rubiaceae (Маренови) се състои от над 60 вида, но само Coffea arabica L. е стопански ценен вид. Дивият вид, открит и описан през 1843 г. в провинция Каффа, Етиопия, съдържа 1 до 2,7% кофеин. Стоково количество кофеин, обаче, се получава от гуарана (Paulinia cupana Kunth) и главно от вида Pongamia pinnata (Африка), плодовете на който съдържат 5% кофеин - използва се за медицински цели и отчасти в шоколадовото производство.

Кафето е вечнозелен, чифтолистен храст, с леко вълниста лъскава листна петура, с бели петделни цветчета (с аромат на жасмин) , разположени на всеки листен възел, с дребни плодчета с вишневочервена месеста обвивка - доста сладка и приятна на вкус. Цъфтежът е краткотраен (3-4 дни). Плодовете узряват за 9 до 12 месеца.

Кафето е типично тропическо, влаголюбиво и топлолюбиво растение. Започва да страда (измръзва”) дори при температура под 10°С. Кафето се развива нормално само при условията на подлес - леко засенчено. Това определя нуждата да се оставят кафеените дръвчета през лятото под асми, дървета, между храсти в градината и двора, за да се избегне вредното пряко слънчево прегряване на листата.

Най-благоприятна за отглеждане на кафе е рохкавата, богата на хумус почва с рН под 6.5, т.е. леко кисела. Растението изразходва много хранителни вещества, затова недостигът на NPK води до периферно подгаряне на листата и до окапване, а от там и до намаляване на плододобива. Почвата трябва да се подържа постоянно влажна (но не мокра!) - добре е често да се дъждуват листата.

Кафето се размножава главно със семена, засети на дълбочина 2-3 см, със задължително засенчване. Суровите кафеени зърна, предлагани на пазара са негодни за посев - те са пресушени. Трябва да се използват само свежо събрани плодове.

Подборът на съдове за отглеждане на кафе не изисква специални условия, като подходящи са пластмасовите и нечупливите съдове.

Плодовете се берат след пълното оцветяване на кожицата във вишневочервено. Месестата плодова обвивка се използва (прясна или консервирана) за ядене - тя е приятна на вкус, а зърната се сушат на сянка и се съхраняват на сухо място, защото лесно плесенясват.

Вие няма да задоволите нуждите си от кафе от собственото дръвче, но безспорно то ще внесе свежест и тъй желаната екзотичност в домашната градинка. Плюс много приятното, макар и кратковременно освежаване на помещението с жасминов аромат.