Полезна информация за овощните култури.Резитбата на малината.


Резитбата на малината е важно мероприятие. През първата година издънките се изрязват на около 20-25 см, за да се вкоренят добре и да образуват нови издънки. При нападение от болести и неприятели издънките се режат до почвената повърхност. След израстване на младите издънки до 10-15 см засадените се изрязват. От израсналите нови издънки през втората година при резитбата на малинатасе оставят само три-четири , които плододават през следващия вегетационен период. Формирането на малиновото насаждение до образуване на непрекъснати редове-ленти, широки 30-40 см, става, като издънките се прореждат на 10-15 см, с което се осигуряват от 10 до 16-20 издънки на линеен метър в зависимост от района. Ако се оставят по-гъсто, проветряването в редовата ивица се влошава и се създават условия за развитие на гъбни болести.

След приключване на беритбата на малинитеплододаващите издънки се изрязват до основата, изнасят се от малиновото насаждение и се изгарят. Това в никакъв случай не бива да се отлага за по-късно, тъй като се отразява неблагоприятно на развитието на младите издънки.

Резитбата на малините за прореждане и съкращаване на издънките за плододаване се извършва през пролетта след разпукване на пъпките. Най-напред се изрязват всички измръзнали, слаби и болни издънки, както и издънките, които са извън реда. След това се прорежда самата лента. Оставените за плододаване издънки се съкращават в зависимост от растежната им сила. Обикновено се съкращават 15-20 см от връхната част, където пъпките са слабо развити, така че общата дължина да остане 1,70-1,80 м. Не бива да се допуска много силно съкращаване, тъй като броят на цветните клонки, а оттам и добивът намалява. За да се получи по-късна реколта и по-едри плодове, се съкращават някои издънки ниско (на най-долните няколко пъпки).