Полезна информация за овощните култури.Нектарини сорт ФАНТАЗИЯ.


Нектарините от сорт Фантазия са много сочни с добър вкус.

Фантазия е американски сорт нектарини, получен във Фресно, Калифорния (САЩ). Въведен е в производство от 1969 г. У нас е внесен през 1974 г., а започва да се размножава от 1977 г.

Дървото е умерено до силно растящо, добре обраснало с плододаваща дървесина и със сравнително гъсто разположени плодни пъпки. Цъфтежът е ран и обилен. Цветовете са розовидни, а листните жлези - бъбрековидни. Сортът Фантазия е самостерилен и е сравнително устойчив на зимни студове. Чувствителен е на брашнеста мана и къдравост.

Плодовете узряват в края на второто десетдневие на август, около 8-10 дни преди Хале. Нектарините са едри - 74x72x69 мм, със средно тегло 200 г, овални. Връхната страна е конусовидно заострена, понякога неравна, пресечена изцяло от средно дълбока бразда, с връхно пъпче в малка ямичка. Коремната бразда е широка и плитка , по-дълбока към върха. Кожицата е гола, лимоненожълта, отчасти препокрита с червена окраска с точици, които правят плода малко пъстър. Месото на този сорт нектарини е жълто, зачервено около костилката, с червени жилки, сочно, леко възкисело, сладко, с добър вкус. Някой плодове са червено обагрени изцяло.

Костилката на нектарините от сорт Фантазия е едра - 40x27x18 мм, със средно тегло 7,5 г, тъмна, продълговата, слабо издута, силно набраздена, с дълга шийка и неголям, слабо изострен връх, отделяща се от месото.

Плодовете на нектарини сорт Фантазия са предназначени за консумация в свежо състояние и за преработка. Имат сравнително добра транспортабилност.