Полезна информация за овощните култури.Китайски лимонник (шизандра).


Китайският лимонник (Schizandrae chinensis) е многогодишно растение-лиана, достигащо височина 8-15 м. Стъблото му има дебелина 1,5-2 см. Листата му са целокрайни, плътни, с интензивно зелен цвят. Опитите с отглеждането на китайски лимонник у нас имат положителни резултати. Той се развива добре, цъфти и дава плодове между 500-1000 м надморска височина в полупланинските райони. В по-ниските места може да се засажда между други дървета. Предпочита полусянка, богати, влажни и проветриви почви. Китайският лимонник (шизандра) е отлична култура за личното стопанство, където може да се отглежда на конструкции в северните засенчени места или като подкултура.

Плодовете са гроздчета с 1-2 семена и пурпурночервен цвят. Плодовете на китайския лимонник съдържат значителни количества захари, киселини (лимонена 10-12%, ябълчна и винена по 7-8%), комплекс от витамини, които имат широко приложение в хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост. Може да се преработват и при домашни условия. За лечебни цели се използват всички части на растението и най-много плодовете. Подобно на жен-шена китайският лимонник се употребява като стимулиращо-тонизиращо средство при физическа и умствена умора, психическо разстройство, язвени, туберкулозни заболявания, диабет, за усилване на зрението, против безсъние и много други заболявания. Усилва процесите на възбуждане на мозъка, сърдечно-съдовата дейност, дишането, разширява периферните кръвоносни съдове. Плодовете на китайския лимонник (шизандра) се използват в прясно и преработено състояние, включително и за чай и като съставка за храни. За същата цел се използват и листата, стъблото и кората на растението.

Отглеждане на китайски лимонник (шизандра)

Китайският лимонник е взискателно растение, спрямо почви, изложение, месторастене, наторяване и обработване на почвата. Необходимо е да се обръща много сериозно внимание на предварителната подготовка на почвата. При единично отглеждане се изкопават дупки, по възможност по-дълбоки. Пръстта се смесва с една-две кофи угнил оборски тор, 200 г суперфосфат и 20-30 г калиев нитрат, а ако е тежка - и с пясък или сгурия. Засаждането се извършва плитко. Желателно е околостъблената площадка да се мулчира с черно полиетиленово платно, тъй като по-голямата част от корените се разполагат плитко и при обработката се повреждат. При групово отглеждане или на самостоятелна площ растенията се разполагат на разстояние 4 м ред от ред и 2-3 м в реда, като се използва висока телена конструкция. Носещите телове се опъват хоризонтално през 30 см. Още по-гъсто през 10 см се поставят тънки телове. Не се допуска подсушаване или преовлажняване на почвата, тъй като растението е твърде чувствително на резки промени.

Растежът на китайския лимонник (шизандра) е сравнително бавен. Плододаването започва след 4-ата година. В родината си китайският лимонник не страда от болести и неприятели. При нашите условия също не са констатирани заболявания , а от неприятелите поражение по листата нанася бялата американска пеперуда.