Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

kadravo-zeleКъдраво зеле-ботанически особености и изисквания към външните условия

Къдравото зеле е двегодишно растение.  Къдравото зеле се различава от обикновеното главесто зеле с това, че листата му са мехуровидно накъдрени. Листата на къдравото зеле са със зелен цвят и с различни нюанси. Зелките са овални, конусовидни до плоски. Те не са плътни, колкото зелките на главестото зеле. Претежават по-силно жълтеникава окраска на вътрешността тъй като в листата му се съдържат повече жълти пигменти - ксантофил, флавони.

В сравнение с главестото, къдравото зеле съдържа повече суров белтък, сухо вещество, витамин С и минерални вещества. То се използва предимно за готвене само в прясно състояние. Важно е да се знае, че къдравото зеле не е подходящо за кисело зеле и за друг вид консервиране.

Къдравото зеле е по-студоустойчиво от главестото зеле и може да зимува направо в градината през първата година от вегетацията. То не е особено влаголюбиво и взискателно към почвеното плодородие.

Къдравото зеле се напада по-слабо от листогризещите насекоми. Това е така защото листата му са по-жилави. Много опасен неприятел за къдравото зеле са листните въшки.

Къдраво зеле-сортове

Сорт Адвент

Сорта образува средно големи и кръгли зелки със силно набръчкани листа. Адвент е много ранен сорт къдраво зеле , който е силно студоустойчив.  Препоръчва се сорт Адвент да се отглежда като зимна култура, като се прави засяване в края на август и засаждане в градината през месец октомври. Така растенията презимуват във фаза розетка и прибирането на зелките става през май.

Сорт Вертус

Розетните листа на сорт Вертус са тъмнозелени и много накъдрени. Зелката е голяма и плоскокръгла. Вертус е късен сорт, чийто вегетационен период е 150-180 дни. Сорт Вертус не става за презимуване на открито. Зелките му могат да се съхраняват в прясно състояние през зимата. За да образуват зелки навреме, сорт Вертус трябва да се сее по-рано - около средата на май.

За българските условия подходящи са и сортовете къдраво зеле Хегро, Айскуин, Памтю дивер и др.

Къдраво зеле-отглеждане

Технологията на отглеждане на къдравото зеле е същата като на главестото зеле. Производителите трябва да знаят,че то е по-взискателно към почвата и торенето.

Тъй като сортовете къдраво зеле имат обикновено по-малки розетки, растенията се засаждат по-гъсто: 50/30 см за ранните сортове и 60/50 см за късните сортове.

Добивът от къдравото зеле е по-нисък от този бялото главесто зеле. Средният добив е около 2000-3000 кг на дка.