pokalnali_semenaСпособността на семената на различните зеленчуци да покълнват при оптимални условия е различна.

Жизнеспособността и кълняемостта на семената зависи до голяма степен от възрастта им. Ето един пример-има семена, които запазват кълняемостта си до 6-8 години, а други след двегодишно съхраняване вече са стари.

На вилното място или в домашната ни градина обикновено се засява по-малка площ с даден зеленчук. Тъй като се изразходва малко семе, част от закупеното остава. Останалото семе се използва и през следващата година, но това не винаги е оправдано. Това е така, защото, ако миналогодишното семе не поникне, производителите са принудени да засяват отново, а всички много добре знаем, че това води до по-ниски добиви.

Кълняемостта на семената при различните култури се запазва, както следва:

  • диня, пъпеш, тиква - до 6-8 години;
  • салата, спанак, репички, пипер, цикория - до 4-5 години;
  • грах, фасул, домати, лук , , моркови, целина, салатно цвекло, аспержа - до 3-4 години;
  • магданоз, резене - до 2-3 години;
  • пащърнак, черен корен, копър - до 1 година.

Важно е всички земеделски производители да знаят, че закупените или произведените семена в личното стопанство трябва да се съхраняват на хладно, сухо и проветриво място в книжни или платнени торби (полиетиленовите са неподходящи).

Когато земеделските производители се съмняват в качеството на семената, тяхната кълняемост може да се определи по следния начин:

В порцеланова чиния разстиламе пласт памук. Върху памука поставяме книжна салфетка. Навлажняваме ги обилно с вода. С пинцети (едрите семена може и с ръце) поставяме 100 семена и ги покриваме с друга салфетка, която също навлажняваме. Покриваме съдът с алуминиево фолио, за да го предпазим от изсъхване. Фасулът и Грахът започват да покълнват след 3-4 дни, а доматите и пиперът - след около седмица.

След 10-12 дни преброяваме здравите поници и непокълналите семена. От съотношението между тях лесно можем да изчислим колко е допълнителното количество семена които трябва да добавим към препоръчваната сеитбена норма.