ured_za_pokalvane2За да поникнат семената по бързо се прилагат два начина:

Рътене на семена

При рътенето на семената става тяхното покълнване. Прави се следното:

1. Накисваме семената за посев

2. Накиснатите семена ги разстиламе на тънък слой в подходящ за целта съд. Покриваме ги с влажно зебло и поддържами температура 20-25°С. От време на време разбъркваме семената и контролираме влажността на зеблото, като внимаваме винаги да е мокро. Когато 3-5% от семената покажат своите кълнчета можем да преустановим, рътенето.

Накисване на семена

Накисването на семената се прави по следния начин:

поставяме семената в торбички, пълни от 1/3 до 1/2 от обема им. Потопяваме ги във вода. Сменяме водата един път в денонощието, а при семената от моркови, целина, магданоз, лук два пъти. Температурата на водата трябва да е 20-25°С за топлолюбивите зеленчукови култури, и 15-18°С, но не по-ниска от 10-12°С за хладнолюбивите и студоустойчивите. Семената на краставиците, пъпешите, дините и тиквите се киснат 8-12 часа, на доматите и пипера -около 24 часа, на магданоза, целината, морковите , лука - около две денонощия.

Преди да посеем накиснатите и рътени семена трябва да ги проветрим, за да се изпари повърхностната влага. Това улеснява засяването.

Накиснатите и рътените семена трябва да се сеят само във влажна, добре обработена и топла почва. Засети в суха и студена почва, семената лесно загиват.

Чрез накисване и рътене зеленчуковите семена поникват по-дружно и с няколко дни по-бързо, което е от голямо значение за ранните култури и за културите с бавно никнещи семена. Краставиците, пъпешите, дините и тиквите ускоряват плододаването с около една седмица, когато за сеитбата им се прави с рътени семена.