Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Разстояния на засаждане на различните овощни дръвчета

Мероприятия в овощната градина. Ориентировъчни разстояния между овощните дръвчета.  Разстоянията на засаждане наистина са от съществено значение при засаждането на нови дръвчета.

Много важно е това особено при създаване на по-голяма овощна градина, както е в случая с Мария. В този случай е препоръчително дръвчетата да не се засаждат разпръснато из цялата градина, а да се подредят в редове. Желателно е дръвчетата от един вид да са групирани заедно, за да могат да се опрашват по-лесно, както и да се извършват различни агротехнически дейности, които са характерни за тях, например резитба, пръскане с продукти за растителна защита и др.


Кои са другите акценти, с които е добре да се съобразите:


. Внимавайте с разстоянията покрай оградата, не бива след време, когато короните нараснат да имате проблем със съседите.
. При различните овощни видове се препоръчват различни разстояния на засаждане. Например при прасковата могат да се дадат различни разстояния 5/3,4/4,4/3 (между редовете/вътре в реда).
. Не бива овошките да се засаждат много близко, особено ако видът е бързорастящ или образува по-обемна корона.
. При засаждане на нова овощна градина, в зависимост от вида и растежната сила на подложката, се препоръчват съответно схеми на засаждане.

Ориентировъчни схеми на засаждане:


. Ябълки и круши на силнорастящи подложки - на равни терени и при напояване - 7х5 м и 7х4 м, на стръмни терени на тераси - 6х4 и 5х3 м.
. Ябълки и круши на среднорастящи подложки - 6х4, 5х4 м.
. Ябълки на слаборастящи подложки с обикновена формировка - 4х3, 4х2 м.
. Когато ябълките и крушите се отглеждат палметно, засаждането е по-гъсто: 4х2,5х3 м - на среднорастящи подложки, и 5х1,5 и 4х1 м - на слаборастящи подложки.
. Праскови и кайсии - 5х4, 5х5 м.
. Сливата се засажда на разстояния в реда между 4-5 м, а между редовете - 5-7 м. Какви са се определя в зависимост от предназначението на плодовете - за преработка или десертни сортове.
. Череша - на подложки махалебка и дива череша между редовете 5-6 м, а в реда 4-5 м. За по-слаби подложки - 4х3 ,4х2 м.
. При вишните разстоянията на засаждане са по-малки от тези на черешите, тъй като не развиват толкова обемисти корони.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates