Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Преовлажняване на почвата-повреди

Мероприятия в овощната градина. Повреди от преовлажняване на почвата. Повредите от преовлажняване са известни като кореново задушаване (асфиксия). Временно преовлажняване на почвата може да се получи

при обилни валежи. Последиците от преовлажняването са особено тежки при слабо отцедливи и студени почви - активните бели коренчета отмират или не започват своевременно да всмукват, вследствие на което настъпват преустановяване на растежа на леторастите, предивременно пожълтяване и отмиране на образуваните листа и опадване на завръзи.

Преовлажняването предизвиква забавяне или спиране на растежа, дребнолистие и предивременно настъпване на листопада. Като резултат от преовлажняването може да настъпи хлороза по листата. Хлоротичните повреди по листата започват от основата към върха. Интересно е да се отбележи, че повредите от преовлажняване твърде много наподобяват повредите по листата от суша.

В насаждения, където възникват проблеми с преовлажняването, трябва да се приложат мелиоративни мероприятия за дрениране на почвата, като се използват евтини и достъпни начини и средства.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates