Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Шопен-нов сорт ябълки, устойчив на струпясване

Мероприятия в овощната градина.Нов сорт ябълки, устойчив на струпясване. Новият сорт ябълки, кръстен на името на композитора Шопен, е резултат от работата в Катедрата по овощарство на Варшавския Аграрен

университет. Създателят на този сорт е професор д-р Емилиян Питър, с чието име са свързани и създаването на устойчивите на струпясване сортове ябълки Witos и Sawa.
Ябълковият сорт Шопен е резултат от кръстоската на сортовете Грени Смит и хибридът с ранно узряване на плодовете - U211. Плодовете му се характеризират с високи качествени показатели. Те са зелени, понякога с лека руменина, със средна големина. Новият сорт има висока устойчивост на една от най-опасните болести -струпясване по ябълката, което идеално се вписва в тенденцията на биологичното производство на плодове и намаляване на химическата защита. В момента текат изследвания за определяне на продължителността на съхранение, има индикации, че плодовете ще бъдат с продължителност на съхранение до пролетта. Ябълките сорт Шопен могат да бъдат консумирани в свежо състояние, а така също да се използват и за преработка. Беритбеният сезон започва през първата половина на октомври.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates