Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Листа подходящи за направа на торф

Мероприятия в зеленчуковата градина. Какви листа са подходящи за направа на торф.  Почти всички листа са подходящи за направа на торф.Трябва да се знае обаче, че листата от различните растения се

разлагат за различно време. Тези, които са от листопадни дървета се разлагат за около година, а от иглолистните за около две-три години За да се ускори процеса е добре листата да се надребняват.

Как се прави листния торф?

Събират се опадалите листа по стария изпитан метод с гребло и с ръце. Събраните листа се поставят в специална конструкция от четири дъски с размери 1Х1м. Ако няма такава конструкция, листата може да се поставят в голям и плътен найлонов чувал. Напълва се догоре, но на места се засуква чувала, не се завързва плътно.

Основното изискване към този торф е листата да бъдат задължително влажни, дори мокри, затова конструкцията се държи открита,за да може да се навлажнява от дъждовете. При чувалите се залива с вода без страх от преовлажняване. Към листата могат да се прибавят и остатъци от зелена трева, те ще ускорят процеса.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates