Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Плодовете от фейхоа(йодно дърво) правят успешна борбата срещу атеросклерозата

Атеросклерозата е една от най-често разпространените болести при възрастните хора.

Pineapple_guava_bloomПонякога тя може да порази и младия организъм, но това се случва много рядко. Най-често атеросклерозата като хронично заболяване се появява към 50-60 годишна възраст. По-рано заболяват мъжете отколкото жените.

На тази възраст, хората изглеждат все още млади и пълни с енергия. За съжаление болестта вече започва да се загнездва в кръвоносните съдове. Лошата новина е, че в последствие заболелите хора не са в състояние да премахнат атеросклерозата от там по никакъв начин. Борбата срещу болестта трябва да започне предварително. Не бива да се допуска по стените на кръвоносните съдове да се отлага холестерол.

Как да предотвратим отлагането на холестерол?

feihoyaВсеки от нас трябва да консумира повече плодове и зеленчуци, които имат високо съдържание на пектин. Пектинът намалява нивото на холестерола в кръвта и се усвоява от организма почти напълно. Пектинът пречиства и укрепва кръвоносните съдове и предотвратява запушването им с холестерол.

Ето един пример, плодовете фейхоа (йодно дърво) са изключително богати на пектин. Фейхоа (или Фейхуа) преднадлежи към семейство Mitrovye. Представлява вечнозелено, малко дръвче, високо около 3 метра. Произхожда от Южна Бразилия, Колумбия, Уругвай, Северна Аржентина. Среща се и в субтропическите части на Кавказ, Краснодарския край, Крим и Азърбейджан. Притежава красиви цветовете, а узрелите плодове са тъмнозелени, меки на допир, с аромат на ягода и ананас. Плодовете са богати на йод и пектин, което е най-ценно за хората.

Съзнателното използване на фейхоа (йодно дърво) прави успешна борбата срещу атеросклерозата.

Фейхоа (йодно дърво) съдържа големи количества витамин С (аскорбинова киселина), който е необходим за поддържането на стените на съдовете в добро състояние. Наличието на витамин С в организма, осигурява нужната еластичност на съдовете.

За всички хипертоници, и за хората които страдат от сърдечно-съдови заболявания, плодове фейхоа (йодно дърво) допринасят несъмнена полза. Затова, добре е възрастните хора да се снабдяват с тези ценни плодове. Нека да се консумира повече фейхоа, защото по този начин хората ще укрепят своите кръвоносни съдове. Добре е по-младите да се подаряват на бабите и дядовците фейхоа (йодно дърво) и това да става по-често. Този все още не съвсем обичаен за България плод оказва огромна подкрепа на възрастните.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates