IabalkaЯбълката е много полезен  плод за човешкия организъм. Тя съдържа голямо количество полезни химични елементи. Диетолозите са признали тяхното съчетание в ябълковия плод за най-подходящо за човешкия организъм.

Ябълките съдържат и са богати на:

Витамин А - необходим за нормалния метаболизъм, за очите , кожата и костите.

Витамин С - има огромно значение за имунната система.

Витамини от група В, - работят за нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната системи.

Витамин G - необходим за нормалното храносмилане и растеж, този витамин в ябълките е най-много в сравнение с другите плодове.

Желязо Fe - ябълките са полезни при хора предразположени към анемия.

Семената съдържат големи количества йод, когато в почвата, където се отглеждат ябълките се съдържа йод.

От ябълките организмът ни получава необходимите за него влакнини (разтворими - пектин и неразтворими - влакнеста целулоза), които намаляват нивата на холестерол в кръвта, предпазват от запек и ни помагат да отслабнем.

Ябълчената и винена киселини, които са открити в тези плодове подпомагат храносмилането. С тези полезни свойства, ябълката се препоръчва на хора с метаболитни нарушения.

Флавоноидите намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и рак.

За тези, които искат да отслабнат, ябълките са добри като нискокалоричен продукт. Среден размер ябълка съдържа 70-100 калории, а тялото получава необходимите захари. Добре известни са ябълковите диети.

Ябълка, изядена след хранене почиства зъбите, ябълковия сок неутрализира бактериите, които разрушават емайла им.

Американски учени откриха още една полезно действие на ябълките, а именно редовната консумация на ябълки и ябълков сок предотвратява унищожаването на мозъчните клетки, което води до загуба на паметта.

Учените от Нотингамския научно-изследователски институт твърдят, че седмична консумация на 5 ябълки помага да се намали нивото на респираторни заболявания (включително астма).

Как да консумираме ябълките?

Най-добре e ябълките да се употребяват за храна в суров вид или след минимална топлинна обработка за да се запазят всички полезни вещества в тях. Интересно е да се знае, че печената ябълка е по-богата на пектин от суровата.

Вносните ябълки се покриват с восък за по-добро съхранение и поради тази причина те трябва да се мият с топла вода.

В обелката на ябълката се съдържат много влакнини, затова е не бива да ги белим.