IabalkaЯбълката е много полезен  плод за човешкия организъм. Тя съдържа голямо количество полезни химични елементи. Диетолозите са признали тяхното съчетание в ябълковия плод за най-подходящо за човешкия организъм.

Ябълките съдържат и са богати на:

Витамин А - необходим за нормалния метаболизъм, за очите, кожата и костите.

Витамин С - има огромно значение за имунната система.

Витамини от група В, - работят за нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната системи.

Витамин G - необходим за нормалното храносмилане и растеж, този витамин в ябълките е най-много в сравнение с другите плодове.

Желязо Fe - ябълките са полезни при хора предразположени към анемия.

Семената съдържат големи количества йод, когато в почвата, където се отглеждат ябълките се съдържа йод.

От ябълките организмът ни получава необходимите за него влакнини (разтворими - пектин и неразтворими - влакнеста целулоза), които намаляват нивата на холестерол в кръвта, предпазват от запек и ни помагат да отслабнем.

Ябълчената и винена киселини, които са открити в тези плодове подпомагат храносмилането. С тези полезни свойства, ябълката се препоръчва на хора с метаболитни нарушения.

Флавоноидите намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и рак.

За тези, които искат да отслабнат, ябълките са добри като нискокалоричен продукт. Среден размер ябълка съдържа 70-100 калории, а тялото получава необходимите захари. Добре известни са ябълковите диети.

Ябълка , , изядена след хранене почиства зъбите, ябълковия сок неутрализира бактериите, които разрушават емайла им.

Американски учени откриха още една полезно действие на ябълките, а именно редовната консумация на ябълки и ябълков сок предотвратява унищожаването на мозъчните клетки, което води до загуба на паметта.

Учените от Нотингамския научно-изследователски институт твърдят, че седмична консумация на 5 ябълки помага да се намали нивото на респираторни заболявания (включително астма).

Как да консумираме ябълките?

Най-добре e ябълките да се употребяват за храна в суров вид или след минимална топлинна обработка за да се запазят всички полезни вещества в тях. Интересно е да се знае, че печената ябълка е по-богата на пектин от суровата.

Вносните ябълки се покриват с восък за по-добро съхранение и поради тази причина те трябва да се мият с топла вода.

В обелката на ябълката се съдържат много влакнини, затова е не бива да ги белим.