При дюлевите дървета резитбата е доста по-ограничена в сравнение с тази на ябълката и крушата.

Cydonia_oblonga_diuliaКогато закупуваме дюлеви дървета от разсадниците те са едногодишни и нямат корона. Когато засаждаме дюлевите дръвчета през есента не трябва да ги режем, защото кореновата им система расте и се прихваща през есента и зимата, като ползва складираните хранителни вещества в дървесината и ако отрежем част от дръвчето ние ще го лишим от част от тях. Първата резитба се прави през пролетта – февруари или през март и състои в отрязване на стъблото на 70 до 80 см над земята. Не трябва да се оставя високо стъбло на дюлята, защото се изкривява много лесно. Това изкривяване става, защото  дюлевото дърво започва много ранно да плододава. Дюлевите плодове са едри и натежават,  а тънкото още стъбло се наклонява на една страна. Когато е високо, стъблото се изкривява лесно под тежестта на плодовете.

От израсналите върху стъблото на дюлята няколко клончета се запазват от 3 до 4, които са добре разположени. Избират се странични клонки и водач, а останалите се премахват. През следващите две-три години се прави умерена резитба на продълженията на скелетните клони на дюлите, за да се внесе равновесие в развитието им и да не се позволи прекомерното им удължаване. Някои от силните клончета при резитбата се съкращават, други се премахват. Гъсто разположените и преплитащи се клонки също трябва да се премахнат. При резитба на стари дюлеви дървета трябва да се отстранят всички сухи, счупени, болни и засъхващи клонки. Предприемат се и нужните мерки да не се позволи сгъстяване на короната на дюлята. Короната  се преглежда и просветлява на 2-3 години по веднъж.

През третия период от живота на дюлята, когато по дърветата започнат прогресивно да съхнат клони и клонки , овощарите трябва да направят резитба за подмладяване. Прави се силно прореждане на короната и скъсяване на всички клони.

Когато дюлевите дръвчета имат формирана корона още от разсадника, първата резитба след засаждането се прави както при ябълката.