При дюлевите дървета резитбата е доста по-ограничена в сравнение с тази на ябълката и крушата.

Cydonia_oblonga_diuliaКогато закупуваме дюлеви дървета от разсадниците те са едногодишни и нямат корона. Когато засаждаме дюлевите дръвчета през есента не трябва да ги режем, защото кореновата им система расте и се прихваща през есента и зимата, като ползва складираните хранителни вещества в дървесината и ако отрежем част от дръвчето ние ще го лишим от част от тях. Първата резитба се прави през пролетта – февруари или през март и състои в отрязване на стъблото на 70 до 80 см над земята. Не трябва да се оставя високо стъбло на дюлята , защото се изкривява много лесно. Това изкривяване става, защото  дюлевото дърво започва много ранно да плододава. Дюлевите плодове са едри и натежават,  а тънкото още стъбло се наклонява на една страна. Когато е високо, стъблото се изкривява лесно под тежестта на плодовете.

От израсналите върху стъблото на дюлята няколко клончета се запазват от 3 до 4, които са добре разположени. Избират се странични клонки и водач, а останалите се премахват. През следващите две-три години се прави умерена резитба на продълженията на скелетните клони на дюлите, за да се внесе равновесие в развитието им и да не се позволи прекомерното им удължаване. Някои от силните клончета при резитбата се съкращават, други се премахват. Гъсто разположените и преплитащи се клонки също трябва да се премахнат. При резитба на стари дюлеви дървета трябва да се отстранят всички сухи, счупени, болни и засъхващи клонки. Предприемат се и нужните мерки да не се позволи сгъстяване на короната на дюлята. Короната  се преглежда и просветлява на 2-3 години по веднъж.

През третия период от живота на дюлята, когато по дърветата започнат прогресивно да съхнат клони и клонки, овощарите трябва да направят резитба за подмладяване. Прави се силно прореждане на короната и скъсяване на всички клони.

Когато дюлевите дръвчета имат формирана корона още от разсадника, първата резитба след засаждането се прави както при ябълката.