Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Зимно присаждане на всички култури

Зимно присаждане може да направите на всички култури. Подготовката за

зимната присадка започва от есента. Преди да замръзне почвата се изкопават добри 1-2 годишни семеначета или вегетативно размножени подложки. Те трябва да имат добра коренова система и дебелина на кореновата шийка не по-малка от 7 мм . Надземната част на подложката се съкращава до 20-30см. Така подготвените подложки оставете в подходящо помещение, където температурата не пада под 0-2°С. Поставете ги в щайга или кофа с пресят пясък или торф. Присадките може да се оставят и навън, но трябва да са покрити с дебел слой торф, за да се избегне замръзването на почвата .

За присаждане използвайте дръвчета от желания от вас сорт. Тях също трябва да подготвите в късната есен преди настъпването на мразовете. От короната на дърветата от дадения сорт отрежете добре развити едногодишни клончета с дължина 30-40 см, завържете ги във връзка и закачете етикет със сорта. Съхранявайте ги в помещение с температура 0- 2°С .

Основата на клонките се засипват до 1/3 с пресят влажен пясък. До 3-4 дни преди присаждането, подложките се внасят в помещение с температура на въздуха 10-15°С . Поставете ги във влажен пясък или стърготини. После внимателно и добре измийте корените, отделете болните и измръзнали растения, като оставите само напълно здравите. Запазените за присаждането клонки се внасят в помещението до ден преди присаждането и се накисват във вода за да се улесни прихващането.Присадки в парници.

Любители-градинари използват зимни присадки и отглеждат в парници разсад дръвчета.Това позволява да се съкрати срока на отглеждане на фиданките на 1 година в сравнение с летните присадки.

Как става това?

След провеждане на зимната присадка растенията се засаждат в полиетиленови торби с размери 25х30 см с отвори на дъното. При засаждане над повърхността се оставя 1 пъпка .Торбите се пълнят със смес от равни части почва, пясък, торф. Прави се подложка с ширина 30-35 см и дължина 120-140 см, торбите се подреждат колкото се може по-плътно и се поставят на място без пряка слънчева светлина. Когато при растенията започне развитие, се поместват на осветено място, но отново защитени от пряка слънчева светлина. Грижите за фиданките са обикновени : поливане, подхранване. Когато мине опасността от измръзване се засаждат на открито. Като правило прираста по това време вече е достигнал 15-30 см. А наесен вече ще имате чудесни стандартни едногодишни фиданки.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates