Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Как да дренираме почвата за разсад у дома

Мероприятия в зеленчуковата градина. Почвата за разсада

трябва да бъде добре дренирана, за да не се преувлажнява, което създава условия за развитие на болести.

Как да направите добър дренаж у дома?

Това не е трудно. Към класическите перлит или вермикулит има още няколко материала, които могат да се намерят в почти всеки дом.

1. Полистирол

Полистиролът е идеален в качеството си на дренаж за почвени смеси. Той се разрушава само под въздействието на химикали, устойчив материал, не реагира с компонентите на почвата. И ако за околната среда със сигурност е вредно, то за отглеждане на разсади е много подходящ. Полистиролът не абсорбира вода, не гние, не се поддава на въздействието на бактерии и гъби и не е токсичен .

Да, пяната е токсична, но само когато гори.

2. Керамзит

Отличен материал, нетоксичен, не встъпва в реакции, подобрява обмяната на въздух и влага в контейнерите.

3. Пясък

Може би най-разпространеният материал. Да се избягва използването на пясък, предназначен за строителство. Той е твърде ситен и изобщо не диша, уплътнява и прави почвата по-тежка. При напояване на почвата този пясък запушва дренажните дупки, което води до застояване на влагата. Не се препоръчва също да използвате прекалено едър пясък, защото той не задържа много добре влагата.

4. Вермикулит

Това е уникален екологичен природен инертен минерал от групата на хидрослюдите със слоеста структура и много популярен сред градинарите. Възпрепятства уплътняването на почвата, предотвратява появата на бучки; Създава отлична пропускливост на въздуха в почвата; Насища почвата с полезни минерали (алуминий, желязо, калий, калций, силиций, магнезий); Абсорбира водата при напояване, а след това бавно я отдава на корените на растенията, стабилизирайки влагата.

Колко вермикулит да добавите към почвата? За засаждане на растения с много малки семена като петуния - от 30 до 70% от общия обем на почвата. В почвата за разсад - от 20 до 50% от общата почва. За цветя на закрито: в тежки глинести почви - до 70% от обема; леки земни смеси за цветя - до 25% от обема.

5. Перлит

Перлитът е 100% екологично чист материал. Абсорбира излишната влага, но абсорбцията е по-ниска от тази на вермикулита; много крехък материал, при неправилно съхранение и интензивно смесване с почвата може да се разпадне на прах; във всеки пакет от перлит винаги има фин прах, поради което се препоръчва да се работи с ръкавици и маска.

6. Кокосов субстрат

Кокосовият субстрат е органичен продукт от натрошен кокосов орех. Той поглъща добре влагата, осигурява добре кислород, има киселинност около 6.0.

Ефективно средство за дрениране на почва за разсад в домашни условия.

7. Кафе- утайки

Утайки от кафе практически присъстват във всеки дом.
За разсади в домашни условия е подходящо да се добавя в количество 10% от обема за леки торфени почви и 30% при тежки глинести почви.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates