Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

vegetablesНе се препоръчва краткото съхранение на зеленчуци на открито, но понякога това се налага в отделни случаи, когато върху участъците за лично ползване се осъществява стоково производство в по-голям размер.

Тъй като количествата зеленчуци, които се отглеждат в личните стопанства(дворни места), не са големи, не трябва да се допуска временното им съхранение на открито. Веднага след прибирането на зеленчуците, те трябва да се манипулират и да се поставят в закрити помещения.

Временно съхранение зеленчуци на открито

 
Култура Необходимо състояние на зеленчуците преди съхранението Начин на временно съхранение
Домати
Пипер
Плодовете трябва да са здрави, сухи и чисти. Плодовете се насипват на малки до средно големи купове, които се покриване с рогозки, растителни остатъци и други защитни материали. През следващите 1-3 дни се прави сортиране и подреждане на здравите плодове в касетки и кафези, за консумация и дозряване.
Главесто зеле
Цветно зеле
Алабаш
Зелките, главите и стъблоплодите трябва да са здрави , сухи и чисти. Зелките, главите и стъблоплодите се събират накуп и се покриват със защитни материали - рогозки, листа и др.
Магданоз
Целина
Пащърнак
Ряпа
Салатно цвекло
1. Кореноплодите трябва да са с листа здрави, неувехнали и сухи. Кореноплодите се събират на купове, високи до 1 м. Външните кореноплоди се нареждат с листата навън; листата увисват и предпазват кореноплодите от мраз и дъжд. Отгоре куповете се покриват с рогозки, листа и други защитни материали.
2. Кореноплодите трябва да са с изрязани до челото листа, здрави, неувехнали, сухи. Кореноплодите се събират на купове с височина до 1 м. Куповете се покриват с листа, слама, рогозки и др.
Картофи Клубените - здрави. Клубеноплодите се събират на купове и покрити със защитни материали.

 

 

 

Кратко съхранение на зеленчуците на открито се налага в следните случаи:

1. При необходимост реколтата да се прибере масово, когато предстои ранно есенно застудяване,.

2. Когато есента е топла, външната температура е висока и е неподходяща за по-продължително съхранение на зеленчуци.

3. Когато прибраните зеленчуци не могат да бъдат просушени преди продължителното им съхранение, а времето е дъждовно.

Временно съхранените на открито зеленчуци трябва да се прибират веднага, щом времето стане подходящо. Не бива да се закъснява с прибирането, защото при влошаване на условията има опасност от загниване или замръзване.