лимона могат да го отглеждат и в дома си" />

Как става размножаването на лимона?

limon_lemonЛимонът може да се размножава, чрез семена и вегетативно. Веднага след отделянето им от плода, семената от лимон трябва да се засеят, като преди това се измиват с хладка вода. Поставят се  в смес от равни части листовка, рохкава градинска пръст и пясък. Прорастването става най-бързо при равномерна влажност и при температура 18-20°С. Семената не са надеждни, ако при тези условия не поникнат в продължение на 4 седмици,.

Когато малкото лимонче развие 3 листа, трябва да се отскубне, за да се прережат връхните части на коренчетата му. След тази манипулация то отново да се засажда в малка саксийка. За по-сигурно прихващане лимончето се захлупва през първите дни със стъклена чаша. По този начин разсадените растения развиват по-разклонена коренова система и нарастват по-бързо. Когато корените на лимона обхванат цялата пръст на саксията се налага, растението да се премести в нова по-голяма саксия, при което корените наново се подрязват. През първата и втората година пръстта, която се използва е с един и същ състав.

 

Лимоните от семе, цъфтят и връзват най-рано след 10 години от засяването, а понякога и след 20.

 

Техните плодове се отличават от плодовете на майчиното растение, като в повечето случаи са по-лоши. Препоръчва се полученият от семе лимон да се облагороди (присади). Лимонът се присажда, когато стъблото му достигне дебелина на обикновен молив. Препоръчва се присаждането на спяща пъпка, което става през периода юли-август. То се извършва, както при овощните дървета. През зимата лимончето трябва да се отглежда в хладно и светло помещение с температура, не по-висока от 8°С. На следващата година още през пролетта се изрязва остатъкът на дивото стъбло над пъпката. Щом от присадената пъпка израсне летораст около 15-20 см, той се съкращава, за да формираме короната на по-ниско, но симетрично разклонено дръвче. Плододаването на лимоните обикновено започва след третата година. Размножаването може да стане и вегетативно, чрез въздушни отводи, като се е вкорени неотрязано клонче.

Възрастните лимони предпочитат почвена смес със следния състав 1- 2 части градинска пръст (чимовка) , 1 част угнил оборски тор и 1 част пясък.

Плододаване на лимона

Плодовете на лимона се раждат на къси клончета, затова (както и с оглед храстът да се запази нисък) е необходимо растенията се подрязват два пъти през годината - през пролетта и през август. Клончетата, които са плододавали, се отрязват ниско на една-две пъпки.  На клончета, които не са раждали лимони се правят пръстеновидни изрезки на кората с цел да спре нарастването и да се предизвика образуването на плодни разклонения. Изкуственото опрашване на цветовете повишава плододаването. Прави се, като леко се допират с памук тичинките, а след това близалцата на разтворените цветове на лимона.

Грижи за лимона през лятото

През лятото лимоните растат добре на полусенчесто място. Лимоните могат да летуват и на източна или северена тераса, но трябва да се предпазват от силно слънчево нагряване, тъй като на слънце листата му избеляват. Поливането през лятото трябва да бъде обилно. През периода на нарастване лимоните трябва да се подхранват. За тази цел най-подходящ е угнилият разреден във вода птичи тор. Напръскването на листата с вода, особено през лятото, е важно условие за запазването им от окапване.

Грижи за лимона през зимата

Периода на покой на лимоните през зимата е необходима за плододаването. Тогава лимоните се отглеждат в хладни светли помещения при температура, не по-висока от 8°С и се поливат рядко. Когато въздухът на помещението е сух, трябва да се направи оросяване на лимона , за да не окапят листата му.