овощни дръвчета" />

Преди да засадим овощните дръвчета трябва да направим старателен преглед на посадъчния материал, като всички овощни дръвчета, които имат сериозни недостатъци, се бракуват.

pitomnik_2god_iabalkiКорените на овощния посадъчен материал са много чувствителни към засъхване. От практиката е установено, че преди засаждането,  когато корените са били позасъхнали дръвчетата се прихващат по-малко и растат по-слабо. Когато корените са засъхнали, трябва да се потопят във вода за 1-2 денонощия или се заровят и поливат обилно. Така корените на дръвчетата престояват, докато настъпи пълно освежаване. Когато корените са запазени напълно свежи е необходимо само да се заровят с влажна пръст след разтоварването на дръвчетата на мястото на което ще ги засаждаме. До заровените овощни дръвчета в подходящ съд се прави каша от 1 част пресен говежди тор и 3 части глина, разредена с вода. След потапяне в тази каша кореновата система на дръвчетата се предпазва по-добре от изсъхване, също така се улеснява калусирането и прихващането. Корените на овощните дръвчета не трябва да се излагат продължително време на въздух и слънце незаровени край дупките.


Преди да ги засаждим трябва да  прегледаме внимателно кореновата система и да извършим резитба на корените. Всички болни и повредени по дължината си корени се режат до здрава тъкан, а на останалите здрави по цялата си дължина корени се орязват в краищата, където са направени рани при ваденето. Опресняването на раните се състои в изрязване до жива тъкан на наранените и засъхнали краища на корените. Когато част от краищата на корените са започнали да калусират (зарастват), такива калусирани рани не бива да се опресняват, ако са запазени от засъхване. Както всяка резитба, и резитбата на корените трябва да се извърши с добре наточен инструмент, за да се получат гладки отрези, които по лесно зарастват. Самите отрези трябва да се правят така, че да са обърнати към земята и да са по възможност по-малки, за да зараснат по-лесно.

Някои неопитни овощари режат късо здрави и дебели корени. Други извършват резитбата на корените по-дълго време преди засаждането на дръвчетата и направените рани засъхват. И двете действия са неправилни. На дръвчетата трябва да се запазят колкото е възможно повече и по-дълги корени, на които непосредствено преди засаждането да се направят гладки отрези. Когато ще потапяме корените в каша от глина и пресен говежди тор, резитбата на корените се извършва преди потапянето , след което се прави и самото засаждане, преди да е засъхнала полепналата по корените каша.