Punica_granatum_Nar_fruitНарът (Punica granatum L.) прилича на храст или дърво. Листата му са продълговати, ланцетовидни или елипсовидни, обратно яйцевидни, кожести, целокрайни, лъскави. Цветовете на нара са много красиви, едри и червени. Нарът цъфти късно напролет. Неговият цъфтежът продължава докъм средата на юни, т.е. около 2 месеца. Плодовете на нара са кръгли с твърда кожеста обвивка. Вътрешността му е изпълнена с множество малки плодчета, които се състоят сочна месеста част с по едно семе и от прозрачна такава. Сокът от нар е розов или червен. Плодовете на нара узряват късно през есента. Случва се рядко неговите плодове да са изложени на ранните есенни студове.

Плодовете на нара се използват за приготвяне на сокове, сиропи, пестили, безалкохолни напитки, вина и др Освен за тези цели плодовете му се консумират в прясно състояние.

Нарът (Punica granatum L.) е една динамична и печеливша култура. Търсенето постоянно се увеличава основно на пазарите в Централна Европа и Америка.

Нарът (Punica granatum L.) произхожда от Иран, Афганистан, Азърбайджан,Северна Африка. От тези страни е пренесен на Балканския полуостров.

Нарът се среща почти във всички по-топли страни. В България нар се отглежда само в южните части на страната, в ограничен размер из дворовете, градините и по-топлите запазени места.

Нарът (Punica granatum L.) не е претенциозен към почвените условия. Той се развива най-добре на дълбоки плодородни почви, които са пропускливи. Нарът е взискателен към климатичните условия. Местата, където се отглежда нар, трябва да са топли, с южно или югозападно изложение и запазени от ветровете.

Размножаването на нара става, чрез вкореняване на резници , , чрез семена и чрез коренови издънки.

Сортовете нар се делят на 3 групи, според съдържанието на киселини в плода, а именно- сладки, кисело-сладки и кисели.