Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Температурата е най-важна, особено докато поникнат растенията - ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДСТВО

Технологии за отглеждане на зеленчуци.Температурата е най-важна, особено докато поникнат растенията.

 

Температурата е най-важна, особено докато<hr id=поникнат растенията" id="pic" class="bss"> 

Температурата, светлината, влагата и хранителните елементи са основните фактори на средата, които определят растежа и развитието на разсадите.

В първоначалните етапи най-голямо значение за растенията има топлината. Колкото по-топло е в помещението, толкова семената ще покълнат по-бързо. След показването на младите растения обаче е препоръчително температурата да е по-умерена, за да могат да се развиват правилно.

Влажността е другият значим фактор. За да покълнат семената по-лесно и дружно, почвената смес трябва да е добре навлажнена. Не бива обаче да е прекалено мокра, тъй като семенцата или кълновете могат да загният.

Хранителните вещества са тези, от които зависи правилният растеж и развитие на младите растения. Те задължително трябва да присъстват в почвената смес, за да осигурят нарастването.

Светлината е без значение до поникването на разсада. Дотогава съдовете могат да се държат и в по-тъмно помещение. След като се покажат младите растения обаче, саксийките се местят на светло, най-добре до прозорец.


Още за отглеждане на зеленчуци:
Източник: Български фермер

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates