Технологии за отглеждане на зеленчуци.Не използвайте семена" href="http://www.agro-consultant.net/zemedelie/semena-i-posadachen-material.html">семена от хибриди.

 

Не използвайте семена от <strong class=хибриди" width="400" height="300" border="0" /> Често

начинаещи градинари след като отгледат хубави зеленчуци, искат си да си оставят семена от тях , които съответно да засадят през следващата година. Това може да стане само при културите, които са получени от сортове.
В никакъв случай не трябва да се оставят семена" href="http://www.agro-consultant.net/zemedelie/semena-i-posadachen-material.html">семена от хибридни растения. Това е така, защото по законите на генетиката следващото поколение не може да възпроизведе всички характеристики на предишното. Казано накратко, ако получите някакви плодове, те няма да са със същото качество като тези, които сте произвели предишната година.
На пакетчетата семена, които купувате от търговската мрежа, трябва да е упоменато дали това е сорт или хибрид. Ако видите означение F1, това означава, че семената са хибридни. От такива растения няма защо да събирате семена наесен.


Още за отглеждане на зеленчуци:
Източник: Български фермер