Технологии за отглеждане на зеленчуци.Как да си отгледам джинджифил.

 

Как да си <strong class=отгледам джинджифил" width="400" height="300" /> 

От няколко

години в някои от магазините у нас се предлага джинджифил. Продават се корените на растението, които имат неправилна форма и са светлокафяви.
Джинджифилът е тропическо многогодишно тревисто растение, което прилича на тръстика. Стъблата достигат на височина 1-1,5 м, а цветовете са оранжево-жълти, събрани в класовидни съцветия.
Кои са особеностите, които трябва да вземете под внимание, ако го отглеждате:
. Джинджифилът е растение на топлия и влажен климат. Може да се отглежда при разнообразни климатични условия, подходящи са и нашите.
. Препоръчително е почвата да е рохкавата и богата на хранителни вещества.
. По-добри резултати се получават, ако се полива.
. Джинджифилът може да се размножава чрез вкореняване на части от коренището. То се реже на парчета с дължина 2 ,5-5 см, с по 1-2 добре развити пъпки всяко. Така приготвените резници се вкореняват през март-април в лехички.
. Реколтата се прибира, когато листата започнат да изсъхват и отмират. Извадените коренища се почистват от пръстта и се изсушават на слънце.


Може да се засажда и в саксия
Отглежда са като стайно растение
Ентусиастите могат да си отгледат джиндифил в саксия вкъщи. За целта е подходящ по-плитък и широк съд. Коренът не се засажда много дълбоко, а пъпките трябва да сочат нагори.
За отглеждането на джинджифила са подходящи топли и светли помещения, но не на преки слънчеви лъчи. Съдът с растението може да се държи обаче и на по-сенчесто място.
Джинджифилът предпочита повече влага, както и високата температура. Ако му се създадат тези условия, от пъпките бързо се развиват стъбла, които нарастат бързо. Така дори вкъщи джинджифилът може да достигне внушителни размери.


Още за отглеждане на зеленчуци:
Източник: Български фермер