Полезна информация за земеделските култури.Как се реже орехово дърво.

Как се реже орехово дърво 1 2

Орехът е овощен вид, на който почти не се прави резитба. Дървото формира естествена корона, която расте свободно. Разбира се, може да се направи някаква резитба, но тя е много малка.

Обикновено орехът се разклонява минимум на височина 150 см, т.е. стъблото му е около 150-200 см. Над тази височина, ако има нужда, може да се направи резитба, така че да останат 4-6 основни клона , , които формират короната.

През годините резитба се прави, за да се премахнат сухи или счупени клони, както и такива, които растат неправилно и сгъстяват короната. Резитба може да се извърши при много застаряващи дървета, като по този начин се стимулира израстването на млада и плододаваща дървесина.

Няколко добри сорта

Извор 10

Орехите са със средна едрина и с тънка черупка. Ядките са с висока масленост - 55,7%, с много добър вкус. Дървото образува широка, сравнително рядка корона. Има отлична родовитост. Опрашва се от Шейново, Силистренски и Сливенски. Сортът встъпва рано в плододаване и е много родовит. Устойчив е на антрактноза и бактериоза.

Шейново

Плодът е средноедър, с продълговата форма. Ядката е охранена и се отделя много добре от черупката. Маслеността е над 71%. Дървото има добър растеж. Устойчив е на ниски зимни температури, цъфти късно. Слабочувствителен е на антрактноза.

Дряновски

Плодове са едри до много едри, кръгли, здрави. Ядката е крехка с отличен вкус. Маслеността е 68%. Опложда се от сортовете Шейново, Силистренски, Сливенски и Пловдивски. Плодовете узрявят през средата на септември. Плододава редовно. Присадените орехови дървета от този сорт плододават още на 2-3 години. Практически устойчив е на болестта антракноза, но е чувствителен на бактериоза.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури:
Източник:Български фермер