Error in function loadImage: The image could not be loaded.

Error in function : The original image has not been loaded.

Error in function saveImage: There is no processed image to save.

Полезна информация за земеделските култури.Целта е правилно да се формира короната.

Целта е правилно да се формира короната 1 2

При зимната резитба целта е да се формира правилно короната. Тя е различна и зависи от овощния вид, както и от възрастта на дръвчета.

По принцип основна резитба за формиране на короната се прави през първите няколко години, а през следващите се спомага за правилното й поддържане.

При зимната резитба основно се режат или съкращават клончетата на дръвчетата. Целта е да се ограничи продължителя на водача, при формировките, които имат такъв, и да се да се съкратят скелетните клони и разклонения.

Премахват се и всички клонки, които растат навътре в короната и евентуално могат да причинят зашумяване на дървото.

Задължително се режат всички клонки, които са счупени, наранени или измръзнали, ако се установи че има.

Извършва се и т. нар. санитарна резитба, ако не е направена през есента и която включва всички нападнати и заразени от вредители клонки.

Резитбата не е лесна работа, тъй като от нея се определя не само правилното оформяне на короната, но зависи и плододаването на дръвчето. Ето защо е добре начинаещите овощари да четат и да се информират за основните принципи на резитбата , както и за отделните видове.

Разбира се, на страниците на вестника ни винаги може да научите полезни и практични съвети, които да улеснят работата ви.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури:
Източник: Български фермер