Полезна информация за земеделските култури.Асмалък се формира бързо. Грижите след засаждането се състоят в редовно поливане, за да се поддържа почвената повърхност винаги влажна и без плевели.

Подхранва се 3-4 пъти с по 25-30 г азотен тор до средата на лятото. Редовно се почистват колтуците. Целта е да се получи прираст 2-2,5 м, който да достигне асмалъка.

През втората година грижите са почти същите. При нормално развитие растенията дават 2-4 разклонения.

През третата година се извършва резитба. Оставят се 1-4 пъпки според развитието на растенията. Следващите години се извършва резитба за производство. Тя бива къса, дълга и смесена:

Къса - клонките, които са дали плод, се режат на 25-30 см, като се оставят 2 пъпки след последния плод.

Дълга - оставят се дълги пръчки до 120-150 см.

Смесена - комбинация от двете.

При растенията със слаб растеж се прилага къса, а при по-силните - смесена и дълга резитба.

Важно: за плододаване се оставят пръчки, израснали върху двегодишна дървесина, като лакомците и слабите пръчки се премахват.

През 2-3 години се извършва подмяна на плододаващите звена. Резитби се правят през месец март. Добре е през май и юни да се направи филизене, като се премахват слабите и безплодни леторасли, а плодните се скъсяват на 10-12 листа. Кивито не се напада от болести и неприятели и затова не се пръска.

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));