Технологии за отглеждане на зеленчуци. Семена за любителите от професионалистите.

Професионалните зеленчукови семена вече са достъпни и за любителите. Това става благодарение на русенсктата фирма "Флориян", видяхме на тазгодишното селскостопанско изложение Агра в Пловдив.

Безспорно това е иновацията, която предложи панаира за любителите градинари. Благодарение на нея те могат да засяват професионални зеленчукови семена и така да отглеждат по-качествени зеленчуци в двoрните си градини.

Идеята за предлагането на професионални семена в хоби опаковки е новост за България, казва Цветелин Янков, управител на фирмата. Подбрахме зеленчукови семена от нови сортове и хибриди на водещи семенарски компании като Seminis, Clause, Bejo Zaden, Enza Zaden, Daehnfeldt, Syngenta и др. и ги направихме в малки опаковки.

Професионалните зеленчукови семена са много скъпи и се предлагат в големи количества. По този начин са недостъпни за дребните градинари. Преопаковането им в хоби опаковки, които съдържат 10-20 семена, ги прави на приемлива цена, като така се дава шанс на любителите да отглеждат професионални зеленчуци.

Тези сортове и хибриди наистина се отличават от останалите, които по принцип се отглеждат в дворните градини. Те са специално селекционирани да дават по-високи добиви, растенията да са по-устойчиви на вредители, плодовете да са с по-привлекателен външен вид и т.н. А грижите за тях са дори по-малко, отколкото за останалите растения, категоричен е Цветелин Янков.

За улеснение на градинарите в опаковките със семена от серията ProfyLine има поставен маркер, на който са отбелязани акцентите при отглеждането на зеленчука. Той е направен от устойчив на слънчевите лъчи материал и може да се забие до растенията, като по този начин градинарите знаят точно кой сорт расте там и могат да проследят цялостното му развитие.

Освен това в опаковката със семената има и каталог на всички зеленчуци от ProfyLine. Така ако отглежданият зеленчук заинтригува градинарите, те могат да видят и опитат и другите видове. Поставянето на маркер и малък каталог във всяка опаковка със семена е нещо ново за българския пазар, което не е правено до сега за градинарите.

От професионалните семена фирмата предлага няколко сорта домати и краставици, а също така патладжан, тиквичка, зеле, карфиол, репички, праз, лук, салата, диня и пъпеш. Семената от серията ProfyLine могат да бъдат намерени в най-близките агроаптеки.

 


Още за отглеждане на зеленчуци:
Източник:Български фермер