Технологии за отглеждане на зеленчуци.Почвената повърхност.

 

Почвената повърхност 

Зеленчуците в градината могат

да се отглеждат на различен тип почвена повърхност. В зависимост от това се различават няколко вида лехи, които условно могат да се разделят на: равна повърхност, дълги бразди и ленти, високи бразди, лехо-браздова повърхност и фитарии.

Равна повърхност все по-рядко се използва в зеленчуковата градина. При нея почвата се прекопаева, наситнява и подравнява.

Засяване на ленти и бразди се прилага, когато се отглеждат повече растения. Използват се различен брой ленти, в зависимост от културата.

Високите лехи са все по-предпочитани от градинарите. Те са изключително разнообразни - както на дължина, така и на височина. Класическите са широки 1-1.2 м и високи 20-30 см.

Лехо-браздовата повърхност съчетава браздите с дългите лехи, върху които растенията се засаждат на ленти. Предимството е, че когато растенията са малки се поливат в лехата, а когато вече са големи и имат нужда от повече вода напояването се прави по браздите.

Оформянето на почвата на фитариите е стара градинарска практика, но все още е сред най-предпочитаните. Тя е подходяща за засаждане на много зеленчуци. Фитарията представлява ниска леха с правоъгълна или квадратна форма, която от всички страни е заобиколена от високи 20-30 см тирове.


Още за отглеждане на зеленчуци:
Източник:Български фермер