Отглеждане на земеделски култури.Отглеждане на шизандра.

Плодовете са богати с биологично активни вещества и по лечебни свойства се нарежда след жен-шена.Използуват се за възстановяване на човешкия организъм. за тонизиране на централната нервна система, без да довеждат до изтощаване на нервните клетки. Засилва защитните функции на организма при студ, влага, горещини, отрови, зарази и др. Подобрява функциите на жлезите с вътрешна секреция. Усилва газообмена и активизира ензимните и хормоналните процеси. Подобрява зрението на летците при продължителни нощни полети, повишава работоспособността на шофьорите, летците, на хоратазанимаващи се с умствен труд и на тези, които работят във вредна за здравето среда.

Биологични и ботанически особености

Шизандра е едно от най-изящните дървесни лиановидни растения. Едногодишните стъбла са тънки, блестящо кафяви, а месестите листа са овални, изумрудено зелени с червено- розови дръжки. Основното стъбло може да достигне до 16 м дължина и 4 см дебелина в основата. Тя е еднодомно разделнополово растение. Цветовете на женските растения образуват плодник с 48 плодо-листа.

Плодовете са сочна червена ягода събрани по по 15 20 до 40 в цилиндричен грозд с дължина до 10 см. Китайците я наричат плод с пет вкуса. Изисква богати и отцедливи почви. Много чувствителна е на заплевеляване и зачимяване. Шизандрата може да се отглежда из дворовете, вилните места, по терасите. Много добре се чувствува на места, високи над 800 м.

Отглеждане

Шизандрата се размножава добре с отводикоренови резници, но получените растения са с твърде ниска жизненост. Семената имат дълъг период на покой и ниска кълняемост. Една част от тях поникват през първата година на засяването , а останалите през 2-рата -и 3-тата година. Често семенните растения показват ниска жизненост. Младите семеначета растат бавно. Необходимо е да се засенчват през горещите часове. Към 3-тата година започват да нарастват интензивно. В 1 дка може да се отглеждат до 1000 растения. Растенията се нуждаят от вертикална подпорна телена конструкция с височина до 3,5 м. Носещите телове се опъват хоризонтално през 25 30 см. Още по-гъсто през 8 10 см. се поставят тънки телове. За получаване на редовни и качествени добиви допринася много зимната резитба. За да не се изтощават растенията. най-добре е да се отстраняват слабите леторасти. Торенето с азотни торове не дава положителни резултати. Не са отбелязани случаи на нападение от неприятели и болести.