Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето зеленчуци? Кореноплодите и празът се изваждат преди осланяване.

Късни зеленчуци

Късните моркови, различните видове ряпа, салатното цвекло и празът са едни от културите, които последни

остават за прибиране наесен. Техните ядливи части имат способността след изваждане от почвата да се запазват продължително време свежи, без да губят от ценните си хранителни качества. Разбира се за това трябва да бъдат поставени при подходящи условия за съхранение.
Въпреки че понасят леко осланяване, за да могат да се съхраняват достатъчно продължително време, без да губят от качеството си, тези зеленчукови растения трябва да се приберат преди да паднат дебелите слани. В противен случай, челата на кореноплодите омекват и създават предпоставка за загниване на продукцията.
Празът се прибира късно есента – в края на октомври, началото на ноември. При изваждането растенията се подкопават с права лопата или мотика и се изваждат ръчно, като се внимава да не се нарани или смачка лъжливото стъбло. Извадените растения се почистват от почвата, премахват се сухите листа, а коренчетата се съкращават до дължина 1 см. Така подготвен празът се заравя във влажен пясък или почва и се внася в избени помещения.