Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Предзимно засаждане на лук за зелено - Зеленчукопроизводство

Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето зеленчуци?

Предзимно засаждане на лук за зелено

Засаждането на луковичките става предзимно след 10-15 октомври, когато в почвата има достатъчно влага. То може да се извърши на етапи и да

продължи до средата на ноември. Засаждането може да стане по различни начини – редово или ленточно. Броят на лентите в една леха също може да е различин, но най-често те са 6, тъй като това позволява оптимална обработка срещу плевелите.

При ръчна обработка на насаждението редовете могат да са разположени напречно (на късо) в лентата за улеснено ръчно прекопаване на междуредията.

Луковичките се засаждат на дълбочина 5-6 см, разстоянието между редовете или лентите е 10-12 см, а вътре в реда между отделните луковички – 6-7 см.

До ранна пролет в насждението не се налагат по-специални грлижи. Рано напролет посевът се подхранва с амониева селитра 15-20 кг. Борбата с плевелите се води чрез 1 или две прекопавания, което помага и за затопляне на почвата. При суха пролет и възможност за напояване една-две поливки се отразяват благоприятно

Лукът е готов за изваждане през април до средата на май. Правят се връзки от по 5 или 10 растения. От един декар се получават от 5 до 10 хил.връзки.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates