Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Овощна градина за едно семейство

Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето плодове?

Овощна градина за едно семейство

За нуждите на четиричленно семейство се препоръчва в овощната градина да се отглеждат приблизително следните култури: ябълки – 8 броя, круши – 3

броя, вишни, сливи – 3 броя, ягодоплодни храсти – 200 броя, ягоди – 40 м2.

На всяка една култура е необходимо да се отдели определено място в градината. Да оставим това, че не всеки притежава такава площ, че да покрие изискванията за семейството си. Сега ще гледаме градината от друг ъгъл, а именно - различните групирания на културите по видове.

Комбинираното разполагане на културите в градината на зеленчуци, ягоди, ягодоплодни храсти и др. сред младите дръвчета от ябълки и круши например е до определено време. С времето дърветата израстват и междуредовите култури остават в сянка, а от там се намалява техния добив. Препоръката е : да има голям подбор от сортове от много ранни до късни.

Ако има засадени ягоди в градината вие знаете, че те плододават добре най-много до 2-3 години. След 4-5 година е безсмислено да се отглеждат и е добре да се ликвидират. Важно е да знаете, че е добре да засадите на мястото на ягодите зеленчуци, а на мястото на зеленчуците, ягоди.

Малините е добре да се отглеждат на едно място до 6 години, а след това да се ликвидират. Добре е да се подготвят до тогава 2-3 годишни храсти, който да се засадат на тяхно място.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates