Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Избор на фиданки за засаждане - Овощна градина

Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето плодове?

 

Избор на фиданки за засаждане

 

От избора на качествен посадъчен материал за засаждане много зависи бъдещия растеж, развитие и съдбата на овощната градина като цяло.

Не трябва да

се купуват дръвчета от нелегитимни продавачи, те могат да бъдат болни и да заразят цялата градина, а освен това може просто да ви излъжат. Семковите фиданки е добре да са едногодишни или двугодишни, а костилковите само едногодишни, двугодишните се считат за нестандартни. Стъблото трябва да е равно, неповредено, без странични разклонения. Коренови издънки от подложката при фиданките не се допускат. Дължината на главния корен при фиданки първо качество трябва да е не по-малко от 30 см. на семенна подложка, а при вегетативно подложка- не по малко от 25 см.

Короната на дръвчетата трябва да се състои от 3 скелетни клонки. Допускат се по-малко клони или отсъствието им, само при едногодишните фиданки.

Фиданките трябва да отговарят на следните изисквания:

Трябва да бъдат без листа Да са без без механични или други повреди, пречещи за нормалното развитие след засаждането Да липсва рак по кореновата шийка или по корените, както и в основата на големите корени Да имат добре развити корени

Фиданките трябва да отговарят на изискванията по стандарт за определен сорт и вид за плодни дръвчета.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates