Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Ябълките очистват тялото от алкалоиди и тежки метали - Овощна градина

Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето плодове?

Ябълките очистват тялото от алкалоиди и тежки метали

Британски учени от Института за изследвания на храните в гр. Норич са открили подмладяващо свойство на ябълките. Оказва

се, че консумацията на ябълки не само очиства тялото, но и удължава живота.

Откритият елемент се нарича епикатехин полифенол. Ползите от полифенолите са познати отдавна. Полифенолите формират стабилни химични съединения с протеините. „Дъбилният ефект”, произведен от полифенолите, отдавна се използва във фармацевтиката. Основните предимства на дъбилните вещества са, че очистват организма при отравянето с алкалоид и извеждат тежките метали от тялото.

Ябълковият епикатехин полифенол действа на сърдечно-съдовата система, подобрява кръвообращението, поддържа еластичността на кръвоносните съдове. Дори и в източната медицина ябълките се разглеждат като средство за лечение на болести на сърцето и мозъка. С ябълки се лекуват склероза и хипертония.

Съдържанието на полифеноли в полудивите дребноплодни ябълки е 450-600 мг%, в едроплодните - 100-150 мг%. При дивата ябълка количеството на полифеноли варира от 120 мг% до 2,5-2,8%.

Британските учени успяха да докажат, че този ябълков сок подмладява тялото средно със 17 години, със 17% повишава еластичността на съдовете. Напитката намалява риска от сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт.

Полифенолите се срещат и в други плодове. В чая има около 30%, а някои (кахетини) имат свойствата на витамин Р: подобряват храносмилането, укрепват кръвоносните съдове и малките капиляри, намаляват пропускливостта на техните стени. В комбинация с кофеин, чаят има уникалното свойство на стимулатор на мозъка. Трябва да се отбележи също, че пълният набор кахетини е характерен само за зеления чай, в черния те са много малко.

Феноли се срещат и в гроздето: 10% в плода, 60-70% - в семената, 28-35% в кожицата.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates