Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Сходството на краставицата с пъпеша е 95% - Зеленчукопроизводство

Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето зеленчуци?

Сходството на краставицата с пъпеша е 95%.

Да декодират генома на краставицата (Cucumis sativus L.), се е отдало на екип от учени от Китай, САЩ, Дания, Австралия, Холандия и Южна

Корея съобщи "Сайънс дейли”. Очаква се разработката да хвърли нова светлина върху генетиката на семейство тиквови, към което принадлежат също дините, пъпешите, тиквите.

Първата от двете краставици, чийто геном е разшифрован, е била обозначена като 9930 Chinese Long, защото китайските изследователи са изиграли водеща роля в проекта. Втората е била наречена 9110Gt European Greenhouse.

По време на работата над международния проект ICuGI (International Cucurbit Genomics Initiative) е било установено, че геномът на краставицата наброява 350 милиона базови двойки ДНК. Учените идентифицирали 686 групи от гени, свързани с функциите на клетъчна тъкан и 800 клетъчни протеини.

Изследването е показало още, че пет от седем хромозома на краставицата са възникнали от 10 хромозома на общите предци с пъпешите. Така генетичното сходство между краставицата и пъпеша се оказва 95 процента.

Според учените, геномът на краставицата е много важна платформа за изследвания и ценен ресурс за създаване на нови елитни сортове, проучването на развитието и функционирането на съдовата система на растенията.
"Сега можем да вървим напред до десет пъти по-бързо от преди" – радва се участникът в проекта проф. Уилям Лукас. Резултатите от работата са публикувани в списание Nature Genetics.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates