Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Паднат ли листата, пръскайте предзимно - Овощна градина

Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето плодове?

Пръскайте предзимно!

Овощните видове страдат от голям брой гъбни болести – ранно и късно кафяво гниене, съчмянка, инфекциозно засъхване, къдравост по

прасковата, струпясване по ябълка и круша, огнен пригор по семковите и др. При топли зими, някой от тези болести са в състояние да се развиват и да заразяват здравите клонки на дръвчетата.

СЛЕД ЛИСТОПАДА, ОГРАНИЧЕТЕ РАЗВИТИЕТО

За да не позволите на тези патогените да се развиват през зимния покой на дръвчетата, като ги заразяват, направете предзимно пръскане. Времето за това пръскане е след пълен листопад, който тази година закъснява, но така или иначе ще се случи.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ МЕДНИ ПРЕПАРАТИ

За предзимно пръскане най-подходящи са медните препарати, като 2% бордолезов разтвор, Шампион – 30 г, Купроцин супер М – 250 г. Могат да се използват и препаратите Тирам – 30 г и Дитан М45 – 30 г, които не съдържат мед, но също имат предпазно действие спрямо посочените болести. Дозите са за 10 литра вода.

СТАРАТЕЛНО ПРИГОТВЕТЕ БОРДОЛЕЗОВ РАЗТВОР

Ако не използвате готови формулации, а искате сами да приготвите бордолезов разтвор, ето и рецептата: 2% бордолезов разтвор се приготвя от 200 г син камък, предварително разтворен във вода и 300 г гасена вар за 10 литра вода. Първо, в 8-те литра се прибавя разтвореният и прецеден син камък, след което с непрекъснато бъркане се добавя разтворената в два литра вода гасена вар.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates